Hoogwerker

Home/Hoogwerker
Hoogwerker 2017-05-19T10:30:13+00:00

Hoogwerker huren

Hoogwerkers zijn er in vele soorten en maten. De term hoogwerker is immers een verzamelnaam voor alle apparaten waarmee mensen en materiaal veilig omhoog gebracht kan worden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen mobiele en vaste hoogwerkers. Een mobiele hoogwerker kan verreden worden terwijl deze uitgeschoven is. Bij een vaste hoogwerker kan dit niet omdat de steunen, die de hoogwerker stabiel houden, op de grond staan. Wij verhuren een breed assortiment aan hoogwerkers tegen scherpe tarieven. Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

 

Knikarm Telescoophoogwerker

Schaarhoogwerker

Knikarm Telescoophoogwerker

Specificaties 
AandrijvingHybride 4×4
Max. werkhoogte20,3 m
Max. platformhoogte18,3 m
Max. reikwijdte13,2 m
Max. werklast230 kg
Eigen gewicht6900 kg
Transport afmetingen9,9 x 2,5 x 2,6 m


Prijs op aanvraag

Schaarhoogwerker

Specificaties 
AandrijvingDiesel 4×4
Max. werkhoogte12,1 m
Max. platformhoogte10,1 m
Min. platformhoogte1,6 m
Max. werklast905 kg
Eigen gewicht6600 kg
Transport afmetingen3,9 x 2,4 m


Prijs op aanvraag

Hoogwerker huren door particulieren

Hoogwerker valt door dak tijdens huwelijksaanzoek

Wat moet u weten?
Ook particulieren kunnen een hoogwerker huren. Hierbij zijn drie dingen belangrijk. Om de hoogwerker te kunnen huren, moet u in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) dat u aan de verhuurder kunt tonen.

Verder betaalt u een waarborgsom, die afhankelijk is van de waarde van de hoogwerker die u huurt. Tenslotte is een contante betaling van de huursom niet mogelijk, u moet deze altijd pinnen. En uit veiligheidsoverwegingen wordt elke waarborgsom van meer dan € 100,- altijd op uw bankrekening terug gestort in plaats van een contante uitbetaling.

Niet onbelangrijk is ook dat u over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt om een hoogwerker te bedienen. U wil immers niet het nieuws halen omdat u het dak van de buren verwoest hebt, zoals een man uit IJsselstein in december 2014 overkwam. Hij huurde een hoogwerker voor een romantisch huwelijksaanzoek. Dit verliep echter anders dan gepland. Hij bleef niet hangen voor het slaapkamerraam van zijn vriendin, maar landde in haar achtertuin toen de hoogwerker omviel omdat hij niet solide stond. De hoogwerker klapte daardoor hard door het dak van de buren, en nogmaals toen het optakelen van de kraan door de hulpdiensten mislukte. Gelukkig zei ze wel ja, maar de man zal zich ongetwijfeld afgevraagd hebben waarom hij niet gewoon op zijn knieën is gegaan.

Veilig op hoogte werken met een hoogwerker

In de arbowet is vastgelegd dat vanaf 2,5 meter van de grond al sprake is van werken op hoogte. En wanneer op hoogte gewerkt wordt, is de werkgever verplicht maatregelen te treffen om dit zo veilig mogelijk te doen. In de bouw is immers bij meer dan de helft van de ongevallen sprake van een val. En het vervelende hiervan is, dat het zeer snel een ernstig ongeval betreft. Om die reden moet elke werkgever materieel verschaffen dat aan strenge veiligheidseisen voldoet. Elke werknemer heeft vervolgens de plicht dit aangeboden materiaal juist te gebruiken en de aanwijzingen van de werkgever op te volgen.

Vroeger werd veel gebruik gemaakt van ladders wanneer op hoogte gewerkt werd. Maar dit is een relatief gevaarlijke werkwijze waarbij veel ongevallen gebeuren. Daarom werd de wetgeving rondom het gebruik van ladders steeds strenger, en daarmee minder aantrekkelijk en bruikbaar voor werkgevers. Het bouwen van een steiger is als alternatief voor de ladder vaak een te zwaar middel of een te dure aangelegenheid. Vandaar dat de hoogwerker een goede optie is om veilig op hoogte te werken. Bovendien kun je voordelig een hoogwerker huren, wanneer de aanschaf ervan te duur is.

Wat is een hoogwerker?

Hoogwerker is een verzamelnaam voor machines waarmee veilig op hoogte gewerkt kan worden. Enkele voorbeelden zijn een schaarhoogwerker, telescoophoogwerker, knikarmhoogwerker, spinhoogwerker, autohoogwerker, rupshoogwerker of vrachtwagenhoogwerker. De continue focus van zowel de Nederlandse overheid als Europese beleidsmakers op het verminderen van arbeidsongevallen bij werken op hoogte, heeft geleid tot een toename van het gebruik van de hoogwerker. Zo mag volgens Europese wetgeving een ladder enkel gebruikt worden wanneer de inzet van een steiger of hoogwerker technisch of economisch niet haalbaar is. In veel gevallen, zoals bijvoorbeeld bij de glazenwassers, is de ladder daarom permanent vervangen door een hoogwerker.

Op de hoogwerker is een hydraulische arm gemonteerd, die op één of meerdere plaatsen kan scharnieren. De scharnieren zorgen ervoor dat de arm als het ware opgevouwen kan worden, zodat de hoogwerker makkelijker vervoerd en gestald kan worden. Aan het einde van de hydraulische arm zit een platform of bak. Werknemers kunnen in deze bak of op het platform veilig op hoogte werken.

Olie, gas of stroom zijn meestal de brandstoffen waarop de hoogwerker draait. De meest voorkomende wijze van aandrijving van een hoogwerker is middels een dieselmotor of een elektromotor. Maar ook een combinatie van een dieselmotor met een elektromoter is mogelijk. Wanneer een hoogwerker binnen een gebouw gebruikt wordt, is het vanwege de uitstoot van giftige dampen door een dieselmotor, verstandig te kiezen voor de huur van een hoogwerker met een elektromotor.

Gehuurde hoogwerkers moeten, net als hoogwerkers die onderdeel zijn van het vaste machinepark van een werkgever, bestuurd worden door personen die daartoe bekwaam zijn. Hiervoor kan een opleiding gevolgd worden, maar de benodigde kennis en vaardigheden kan ook in de praktijk opgedaan zijn.

Hoogwerker in het nieuws

De hoogwerker in het nieuws

In februari 2011 gaven twee werklieden een geheel nieuwe betekenis aan werken op hoogte met een hoogwerker. Terwijl zij met een klus bezig waren aan de Spoorsingel in Delft, zag een man dat een dief zijn fiets aan het stelen was. Hij vroeg omstanders om hulp en de twee werklieden twijfelden geen moment. Ze stopten de op heterdaad betrapte fietsendief in het bakje van de hoogwerker en hesen het ding omhoog zodat hij niet kon ontsnappen. Met hem veilig in de lucht reden ze vervolgens naar het politiebureau. Daar kon de man, nadat het gevaarte weer was gezakt, worden aangehouden wegens poging tot diefstal. De eigenaar van het rijwiel, die erachteraan was gefietst, deed aangifte.

De vermeende fietsendief, die veelpleger bleek te zijn, kon de actie allerminst waarderen. Hij vertelde de politie dat hij de rit door de stad als zeer vernederend had ervaren. Oude tijden lijken zo te herleven met behulp van moderne techniek. Dieven werden vroeger immers aan de schandpaal genageld, zodat alle inwoners konden zien wie niet te vertrouwen was. Dit had tot doel de dieven zo te vernederen, dat zij het de volgende keer wel uit hun hoofd zouden laten om opnieuw te stelen. Wellicht heeft de veelpleger in de hoogwerker nu zijn lesje geleerd.

Overigens handelden de werklieden geheel binnen de grenzen van de wet. Ze hadden de fietsendief in het bakje gestopt zodat hij niet kon ontsnappen. Volgens een woordvoerder van de politie mogen burgers iemand die op heterdaad is betrapt op die manier aanhouden.