Heftruck

Home/Heftruck
Heftruck 2017-05-19T10:30:13+00:00

Heftruck huren

Een heftruck of palletwagen is een veelgebruikt hulpmiddel voor het verplaatsen van pallets en goederen in transportbedrijven en magazijnen. De keuze tussen een elektrisch aangedreven heftruck of een verbrandingsheftruck hangt af van het gebruik. In magazijnen en bij laad-en loswerk in kleine ruimtes is een elektrische heftruck het meest geschikt aangezien deze geen voor de mens schadelijke stoffen uitstoot. Wanneer de heftruck buiten op (onverhard) terrein gebruikt wordt, heeft een heftruck met een dieselmotor voldoende vermogen om zware lasten te verplaatsen. Wij verhuren een breed assortiment aan heftrucks en palletwagens tegen scherpe tarieven. Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Elektrische heftruck

Verbrandingsheftruck

Elektrische heftruck
Specificaties 
AandrijvingElektrisch
Hefvermogen4990 kg
Hefhoogte4,63 m
Afmetingen vorken120 x 13 cm
Afmetingen389 x 140 x 235 cm
Eigen gewicht7115 kg
Uitvoering4 wielen

 

Prijs op aanvraag

Verbrandingsheftruck

Specificaties 
AandrijvingDieselmotor
Hefvermogen2200 kg
Hefhoogte5,5 m
Afmetingen vorken120 cm
Afmetingen360 x 220 x 257 cm
Eigen gewicht6340 kg
Uitvoering4 wielen

 

Prijs op aanvraag

Heftruck huren door particulieren

Heftruck huren door particulieren

Ook particulieren kunnen een heftruck huren. De verhuurder stelt echter een aantal eisen waaraan voldaan moet worden. Ten eerste moet u zich als particuliere huurder kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Een kopie hiervan is niet voldoende, u moet het origineel kunnen tonen van een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Verder kan de huur en de waarborgsom van de heftruck enkel via een pintransactie betaald worden. Cash geld wordt niet als betaling geaccepteerd. De hoogte van de waarborgsom is afhankelijk van de nieuwwaarde van de gehuurde heftruck. Hoe duurder vervanging van de heftruck is, hoe hoger de borg zal uitvallen. Na inlevering van het gehuurde ontvangt u de waarborgsom in de meeste gevallen ook via uw bank weer terug. Enkel wanneer de borgsom minder dan € 100,- bedraagt, kan deze cash retour betaald worden. Uiteraard ontvangt u de borg enkel terug wanneer u de heftruck onbeschadigd retourneert aan de verhuurder.

Veilig werken met een heftruck

Een heftruck is een handig hulpmiddel om pallets en andere goederen mee te verplaatsen. Heftrucks worden dan ook veel gebruikt in magazijnen of op bouwplaatsen. Het gemak waarmee een heftruck gebruikt kan worden, maakt dat er ook veel ongelukken mee gebeuren. En dat terwijl veel ongelukken te voorkomen zijn. Ze worden namelijk meestal veroorzaakt door ondeskundigheid, te hard rijden, teveel last op de vorken of door onoplettendheid.  Voor het veilig gebruik van een vorkheftruck moet je dus heel goed weten wat je doet.

Ongelukken met een heftruck voorkomen begint met het selecteren van de juiste berijder. In principe moet een bestuurder minimaal 18 jaar zijn om zelfstandig met een heftruck te rijden. Jongeren vanaf 16 jaar mogen wel een heftruck besturen, maar dan alleen wanneer ze daarvoor deskundig opgeleid zijn en ze onder voortdurend toezicht van een verantwoordelijke staan. Veel bedrijven vereisen dat hun medewerkers in het bezit zijn van een geldig heftruckbewijs. Een soort rijbewijs voor de heftruck. Dit is geen wettelijke verplichting, maar zorgt er wel voor dat werknemers weten hoe ze veilig met een heftruck kunnen werken. Bovendien voldoen de bedrijven op deze manier aan hun wettelijke verplichting uit de arbowet dat zij erop moeten toezien dat alleen werknemers met noodzakelijke deskundigheid mobiele arbeidsmiddelen, zoals een heftruck, gebruiken.

Wat is een heftruck?

Heftruck, vorklift  of vorkheftruck zijn allemaal benamingen voor een transportmiddel van goederen. Dat zijn vaak goederen die op een pallet staan. De houten pallets zijn namelijk een ideaal dienblad voor allerlei spullen, die makkelijk op te tillen zijn vanwege de speciale gaten voor de vorken van de heftruck. Die vorken worden overigens ook wel lepels genoemd. Het zijn twee platte metalen uitstekende stangen aan de voorkant van de heftruck die in een pallet gestoken kunnen worden. De pallet kan daarna opgetild worden terwijl deze volledig horizontaal blijft. Ook kan de heftruck daarna met de pallet rondrijden en deze van de ene naar de andere plek vervoeren.

Een heftruck wordt aangedreven door een elektromotor of een verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor gebruikt dan meestal dieselolie of LPG. Soms kan dit ook benzine zijn, maar vanwege de hoge brandstofkosten komt dit niet zo vaak voor. De motor bepaalt het vermogen of de draagkracht van de heftruck. Over het algemeen kan een heftruck met een dieselmotor zwaardere lasten dragen dan een heftruck met een elektromotor. Heftrucks hebben voorwielaandrijving om de zware lasten aan de voorzijde te kunnen vervoeren. De wielen aan de voorkant zijn niet-sturend, terwijl de wielen aan de achterzijde juist sturend zijn.

Fabrikanten voorzien de heftruck van een kooiconstructie zodat de bestuurder wordt beschermd tegen vallende lasten. Ook moet de kooiconstructie beschermen tegen beknelling wanneer de heftruck omvalt. Helaas werkt dit niet altijd even goed, en gebeurt het dat een bestuurder toch uit de heftruck valt waarna deze beknelt raakt onder de heftruck. Dit kan gebeuren wanneer de heftruck van een helling rijdt en uit evenwicht raakt. Als extra bescherming is elke heftruck ook voorzien van een veiligheidsgordel om de bestuurder in zo’n geval binnen de veilige kooiconstructie te houden. De veiligheidsgordel wordt echter vaker niet dan wel gebruikt omdat het als onhandig wordt ervaren wanneer je vaak in-en-uit moet stappen.

De heftruck in het nieuws

Een heftruck huren kan voor veel dingen, maar het volgende raden we u met klem af. Criminelen gebruikten de heftruck in november 2014 namelijk op een manier die nog niet eerder voorgekomen was. Op de heftruck reden zij rond half elf ’s ochtends naar het centrum van Rotterdam. Het winkelend publiek dacht in eerste instantie wellicht dat zij aan het werk waren, maar het in gele hesjes en broeken uitgedoste tweetal was niet van plan goederen af te leveren. Met een grote klap boorden de criminelen de heftruck namelijk in de etalage van een juwelier aan de Lijnbaansgracht om vervolgens sierraden uit de etalage te roven. Daarna vluchtte het tweetal op een brommer en werd de heftruck in de gevel achtergelaten.

Vanwege het tijdstip van de ramkraak zagen veel mensen het gebeuren. En hoewel de meeste passanten eerst dachten dat het tweetal bezig was met een reguliere verbouwing, waren sommigen toch zo alert om een foto of filmpje van de dieven in actie te maken. Aan de hand van deze beelden heeft de politie een week later een 57-jarige Rotterdammer aan kunnen houden als verdachte. Begin 2015 werd vervolgens de tweede verdachte, een 24-jarige Rotterdammer, aangehouden. We hopen maar dat dit duistere duo geen nieuwe trend heeft gezet voor het gebruik van een heftruck.